Dana 26.05.2018. održano je treće izdanje Naturel Zrmanja Traila. Jedna od sigurno najljepših trail utrka u Hrvatskoj, starta ispred škole u malom selu Golubić. Selo je udaljeno nešto više od 15 km od Obrovca. Utrka je održana u tri dužinske kategorije Light 5km s 300 mnv uspona, Active 14 km s 750 mnv uspona i najteža Challenger koja je, zbog visokog vodostaja Zrmanje, s predviđenih 24 skraćena na 22 km uz 1000 mnv uspona. Ukupno je u svim kategorijama 277 trailera završilo utrku.

Trasa staze bila je iznimno zanimljiva, a visoke temperature „pomogle“ su da bude i izrazito zahtjevna. Vrijeme prije starta traileri su kratili fotografirajući se s Winnetoum poznatim apaškim poglavicom ☺, pijući kavu i prepričavajući svoje trkačke uspjehe i neuspjehe.

Zrmanja trail

Nakon što je orgnizator Šimun Cimerman označio početak utrke svi smo poletjeli stazom. Na samom početku staza prva dva kilometra prolazi većinom ravnim dijelom s laganim uzbrdicama. Podloga je travnata uz nezaobilazno kamenje. Zatim dolazimo do ruba kanjona s kojeg se pruža prekrasan pogled na tok rijeke Zrmanje.

Slijedi strmi silazak do rijeke te nakon toga i prva kontrolna točka. Na prvoj kontrolnoj točki dočekuje nas Winnetou i fotografira, a pogled se pruža na slap i raftere koji se spuštaju Zrmanjom.

Kanjon Zrmanje

Kanjon Zrmanje je jedan od najimpresivnijih kanjona u Hrvatskoj i zaštićen je od Obrovca do ušća kao značajni krajobraz. Gornji tok Zrmanje pripada Parku prirode Velebit. Kanjon je nastao tisućljetnim djelovanjem vode na vapnenačke stijene. Donji tok rijeke je nakon zadnjeg ledenog doba pretvoren u estuarij. To je područje gdje se miješa slatka voda Zrmanje i slana voda Jadranskog mora i održava osjetljiv ekosustav.

Put nas vodi dalje uz rijeku gore, dolje po obali. Slijedi i prvi uspon gotovo na vrh kanjona pa iznova silazak i evo nas na Kudinom mostu koji spaja dvije obale Krupe, prekrasnog pritoka Zrmanje. Most je napravljen je od 12 sedrenih lukova koji se izmjenjuju s kamenom. Budući da je sagrađen tehnikom suhozida što znači da nije korišten vezivni materijal, on predstavlja pravo građevinsko remekdjelo. Pogled na slapove Krupe s Kudinog mosta je neponovljiv.

Traileri se fotkaju, uživaju u pogledu i grabe dalje prema okrepi. Prva okrepa uzima se iz rijeke Krnjeze. Nakon osvježenja s ledenom vodom iz Krnjeze slijedi i prelazak nabujale rijeke. Iako je vani možda i više od 30 celzijevaca voda je ledena i noge dobrano trnu prilikom prelaska.

Kudin most

Nakon prelaska odvajaju se kategorije Active i Challanger. Najjači nastavljaju uz rijeku sve do okrepe broj dva ispred crkve. Nakon toga slijedi vjerojatno i najteži dio opet uspon na vrh kanjona te silazak ponovo do dna po izrazito teškom terenu prošaranom hrpom razabacanog kamenja svih oblika i veličina. Nakon silaska ponovo smo na rijeci gdje se kratko osvježavamo i nastavljamo iznova s usponom na vrh. Zadnja dva kilometra asfaltirana cesta vodi uzbrdo do cilja. I konačno je cilj na vidiku. Umorni ali prije svega ponosni traileri se u cilju odmaraju, ispijaju ledene pive i sokove i razmjenjuju dojmove o Zrmanja trailu.

Igor Kolaric


Wordpress freelancer, shop manager, trkač, ljubitelj putovanja i svega što vole mladi.